Mitä on karisma?
Katso kuvaa Arnold Palmerista (1929-2016), niin tiedät. Jos et vielä ole varma, etsi käsiisi pätkä elävää kuvaa eilen 87-vuotiaana kuolleesta golfkenttien kuninkaasta.
Karismansa ansiosta Palmerista kasvoi 1950-luvun lopulta lähtien modernin golfin seuratuin ja rakastetuin ikoni. Hän, The King, antoi kasvot sille, mitä golf kilpaurheiluna ja harrastuksena voisi parhaimmillaan olla.
Persoonallinen svingi oli ilmaus valmiudesta kulkea omia teitä, samoin pihtipolvinen puttityyli ja tapa laittaa pallo nykäisten liikkeelle. Pukeutumisessaankin Palmer oli tinkimätön tyyli-ikoni.
Työläistaustansa ansiosta Palmer vetosi myös suuriin kansanjoukkoihin. Hänen maanläheisyytensä veti kilpakenttien laidalle Arnie’s Armyn, uskollisten kannattajien armeijan. TV-yleisötkin alkoivat kasvaa.
Arnold Palmerin isä oli golf pro, joka nuorempana oli hankkinut elantonsa terästyöläisenä.
Myös pojassa oli terästä, golfkentillä harvemmin vastaan tullutta atleettisuutta ja rautaista tahtoa.
Tähän puoleen Palmerin persoonassa viittaisi myös Jack Nicklaus, toinen oman aikansa ikoni, eilisissä muistosanoissaan.
”Hän oli aina taistelija eikä ikinä antanut periksi. Ei hän antanut nytkään. Hänen kehonsa saattoi antaa, mutta Arnoldin tahto ja taisteluhenki eivät.”
Seitsemällä major-voitollaan Palmer jää jälkeen monista muista golftaivaan kiintotähdistä. Vaikutusvallalla mitattuna Palmer on yksi suurimmista NIcklausin ja Tiger Woodsin rinnalla, ellei suurin.
Palmerin poismeno jättää tyhjiön, joka näillä näkymin jää myös täyttämättä. Palmer kannattatteli persoonallaan ja olemuksellaan yhden aikakauden ihanteita ja unelmia. Nyt tuota aikaa ei enää ole, ja ihanteetkin ovat käymässä vanhanaikaisiksi.
”Kuningas on kuollut, kauan eläköön kuningas!”, tavattiin lausua vallanpitäjän vaihtuessa. Nyt seuraajaa ei ole näköpiirissä. Jack Nicklausin tehtäväksi jää viedä soihtua jonkin aikaa eteenpäin.
Mitä sen jälkeen?