Maailmanlaajuisessa golfyhteisössä on jo pitkään ymmärretty, että kamppailu lajin yhteiskuntakelpoisuuden vahvistamiseksi ja lajiin kohdistuvien ennakkoluulojen kitkemiseksi on yksi tärkeimmistä tehtävistä 2000-luvun toimintaympäristössä.
Näkökohta on hyvin ajankohtainen myös Suomessa, jossa lehdistö ja jopa kansallinen yleisradioyhtiö ovat viime aikoina tarttuneet hanakasti golfiin kytkeytyviin epäkohtiin.
Tätä taustaa vasten voidaan tervehtiä ilolla Golf Environment Organizationin (GEO) tuoreinta pelinavausta, kesällä julkaistua uutta vapaaehtoista kestävän kehityksen standardia. Se on vapaasti kaikkien kiinnostuneiden ladattavissa.
Puolitoista vuotta kestäneessä valmistelussa oli mukana useita asiantuntijatahoja R&A:sta Maailman luonnonsäätiö WWF:ään ja Euroopan komissiosta kolmen maanosan kenttäarkkitehtijärjestöihin. Yliopistollistakin asiantuntemusta käytettiin hyväksi.
”Se auttaa palvelemaan pelaajia ja yhteiskuntaa laajassakin katsannossa ja samalla kirkastamaan golfurheilun kuvaa ja mainetta.”
R&A:n ykkösmies Martin Slumbers luonnehtii uutta standardia hyödylliseksi kaikille uuden kentän rakentamista suunnitteleville tai jo olemassa olevan kentän uudisrakentamista suunnitteleville tahoille.
”Standardi on hyvä apu tulevaisuuden kannattavia golfkeskuksia luotaessa. Se auttaa palvelemaan pelaajia ja yhteiskuntaa laajassakin katsannossa ja samalla kirkastamaan golfurheilun kuvaa ja mainetta.”
Uusi standardi on huomionarvoinen jo senkin vuoksi, että se on laadittu ISEAL Alliance -koodiston mukaan. Samaa parhaiden käytäntöjen säännöstöä noudatetaan muun muassa reilussa kaupassa sekä metsien suojelussa.
ISEALin mukaan golf on ainoa urheilulaji, joka tähän mennessä on saanut järjestön hyväksynnän säännöstölleen.
Kyse on käytännössä suomalaisiltakin kentiltä tutun GEO-sertifikaatin sivujuonteesta. Uusi standardi tarjoaa yksityiskohtaisen viitekehyksen kaikelle toiminnalle golfkenttien suunnittelusta kenttien ylläpitoon. Perustason vaatimusten rinnalla esitellään myös astetta velvoittavampi kriteeristö ja lopuksi vielä suuntaviivat kaikkein kunnianhimoisimmille hankkeille.
Selväksi käy, että kestävän kehityksen näkökulmasta ylivoimaisesti tärkein yksittäinen tekijä on rakennuspaikan valinta. Sen heijastusvaikutukset ulottuvat kaikkialle.
Uusi standardi antaa suuntaviivat myös veden käytölle, paikallisen osaamisen mahdollisimman monipuoliselle hyödyntämiselle ja golfkeskuksen ja toimintaympäristön mahdollisimman toimivalle integraatiolle.
Hyödyllistä luettavaa kaikille oman golfyhteisön tulevaisuudesta ja golfin hyvinvoinnista kiinnostuneille lukijoille.