Tasoitus lukeutuu niihin ikuisuusaiheisiin, joista golfklubien terassiparlamenteissa ei tahdota saada kyllikseen. Lisää parranpärinää on luvassa, kun pari vuotta valmisteltu ehdotus yhtenäiseksi maailmanlaajuiseksi tasoitusjärjestelmäksi esitellään loppuvuodesta. Sellainen on ainakin aikomus R&A:lla, USGA:lla ja viidellä näiden kahden tahon ulkopuolisella tasoituksia hallinnoivalla taholla.
Niin merkilliseltä kuin se kuulostaakin, tasoituksia hankitaan ja ylläpidetään nykyisin peräti kuudella eri tavalla. USGA:lla on oma järjestelmänsä, Euroopan golfliitolla omansa, samoin Ison-Britannian ja Irlannin kansallisilla golfiitoilla (yhteinen neuvottelukunta CONGU), Golf Australialla, Etelä-Afrikan golfliitolla ja vielä Argentiinan golfliitolla. Nämä kuusi nykyistä tasoitusjärjestelmää ylläpitävät yli 15 miljoonan pelaajan tasoitusta yli 80 maassa.
Nykytilanne tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tasoituksella kuusi pelaava argentiinalainen voi olla paljonkin taitavampi kuin samalla tasoituksella pelaava suomalainen tai australialainen. Se on tietysti omiaan synnyttämään hämmennystä ja jopa turhautumista, kuten R&A:n ykkösmies Martin Slumbers äskettäin totesi.
Kuusi nykyistä tasoitusjärjestelmää ylläpitävät yli 15 miljoonan pelaajan tasoitusta yli 80 maassa.
Nyt tavoitteena on yhteisesti omaksuttu ja helposti ymmärrettävä kokonaisuus, joka kertoo jokaisessa maailmankolkassa samaa kieltä pelaajien potentiaalisesta taitotasosta.
Kun USGA:n toimistoa johtava Mike Davis sanoo, että uuden järjestelmän käyttöönoton jälkeen myös kenttien pelattavuutta arvioidaan samalla tavalla joka puolella maailmaa, se on selvä viittaus siihen suuntaan että uuden järjestelmän pohjalla on Yhdysvalloissa kehitetty Course rating- ja Slope-järjestelmä.
Nähtäväksi jää, kuinka esimerkiksi päiväkohtaiset olosuhteet tullaan uudessa käytännössä ottamaan huomioon. Tässä suhteessa eroja on nykyisin varsin paljon.
CONGU:n puheenjohtaja Bob Carrick ennakoi, että universaalin tasoitusjärjestelmän käyttöönotto saa nykyistä useammat pelaajat ylläpitämään tasoitustaan. Se olisi tietysti hyvä uutinen ja voisi jopa lisätä paljon pelaavien golfareiden määrää.
Tuoko uudistus muitakin muutoksia mukanaan? Mike Davis esimerkiksi on esittänyt, että yhtenäinen tasoitusjärjestelmä tekisi nykyisen amatöörien maailmanlistan tarpeettomaksi. Melko tarkkaan kymmenen vuotta sitten käyttöön otettu ranking kun aikoinaan laadittiin nimenomaan tasoitusjärjestelmien yhteismitattomuuden vuoksi.
Spikebar kirjoitti aiheesta jo joulukuussa 2015.