Urheiluliikkeellä on ollut vaikeuksia pysyä mukana toimintaympäristön muutosvauhdissa niin meillä kuin muuallakin. Moni liikunnan ja urheilun yhdistys, järjestö ja liitto on yhä miehisen vallankäytön linnake. Myös nuorista päättäjistä on pulaa.
Pahimmillaan pysähtyneisyys voi merkitä sitä, että joidenkin lajien kehittämisessä ei pystytä ottamaan tasavertaisesti huomioon kaikkien harrastajaryhmien etuja ja intressejä. Sellainen ei ole omiaan lisäämään aliedustettujen ryhmien osallistumisintoa.
Myös golfissa toiminta- ja hallintokulttuuri on muuttunut hitaasti. Naiset ovat vähemmistönä useimpien golfseurojen ja -yhtiöiden luottamuselimissä samoin kuin golfin valtakunnallisilla näköalapaikoilla. Naispuolisten päättäjien suhteellinen osuus on huomattavasti pienempi kuin naisharrastajien – jälkimmäinen Suomessa noin 31 % aikuispelaajista vuonna 2015.
Suu on jäädä auki, kun käy läpi Golfliiton uuden liittovaltuuston nimilistaa. 46 varsinaisen jäsenen joukossa on vain yksi nainen.
Ruotsin golfissa muutosta on lähdetty hakemaan erityisellä Vision 50/50 -hankkeella. Tavoitteena on nostaa naisten osuus golfin päättävissä elimissä 30 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 2015 harvempi kuin joka kymmenenes ruotsalainen golfpäättäjä oli nainen.
Miltä tilanne näyttää Suomessa?
Suu on jäädä auki, kun käy läpi Golfliiton uuden liittovaltuuston nimilistaa. 46 varsinaisen jäsenen joukossa on vain yksi nainen. Prosenteissa se tekee 2,2.
Myös liittohallituksessa on yksi nainen Elisabeth Spåren tultua pienen tauon jälkeen uudestaan mukaan asioista päättämään. Nollasta prosentista on noustu 12,5:een.
Toimitus- ja toiminnanjohtajien FGMA:n yhdeksänhenkinen hallitus koostuu yksinomaan miehistä. Vastapainoksi toiminnanjohtaja on nainen. Golfkenttien SGKY:n hallituksessa on yksi nainen.
Suomalaisissa pörssiyhtiöissä noin joka neljäs auki ollut hallituspaikka on viime vuosina mennyt naisille. Hallituksia laajennettaessa naisten osuus uusista hallituspaikoista on ollut 45 %. Valtioneuvoston vuoden takaisen periaatepäätöksen mukaisesti suurissa ja keskisuurissa pörssiyhtiöissä kummankin sukupuolen edustajia tulee hallituksissa olla vähintään 40 % vuoden 2020 alkuun mennessä.
Pitäisikö asialle golfissa tehdä jotain?
Ainakin tasapuolisempi sukupuolijakauma saattaisi taata sen, että erilaiset näkökulmat tulisivat mahdollisimman hyvin huomioiduiksi jo asioita valmisteltaessa.
”Kyse ei ole yksin laaja-alaisesta tasa-arvosta, vaan myös siitä, että diversiteetti lisää aina ajattelun ja päätöksenteon laaja-alaisuutta ja siten parantaa johtamisen laatua”, sanoi Golfliiton puheenjohtaja Timo Laitinen, kun viime vuoden puolella haastattelin häntä Anna-lehden golfnumeroon.
Pickala Golfin esimerkki kertoo, että hallituksen kokoonpanolla voi olla myös suoria heijastusvaikutuksia käytännön seuratoimintaan. Pickalalaiset saivat reilu vuosi sitten kunnian vastaanottaa ensimmäisen Suomen Golfliiton myöntämän ”naisystävällisimmän golfyhteisön” tunnustuksen. On tuskin puhdas sattuma, että seuran hallituksen kahdeksasta jäsenestä puolet oli tuossa vaiheessa naisia.
”Diversiteetti lisää aina ajattelun ja päätöksenteon laaja-alaisuutta ja siten parantaa johtamisen laatua.”
World Golf Foundationin pääjohtaja Steve Mona toi jokin aika sitten julki oman käsityksensä siitä, kuinka golfyhteisöt voivat parhaiten vaikuttaa naisharrastajien golfkokemukseen. Hänen mukaansa asiat hoituvat käytännön tasolla parhaiten, kun arkea pyörittämään rekrytoidaan oikeanlaisia ihmisiä, jotka vielä koulutetaan ymmärtämään kaikkien intressiryhmien yksilölliset tarpeet.
Ainakin Yhdysvalloissa tasa-arvoon golfkentillä vaikuttaisi yhä olevan matkaa. PGA of American tilaamassa tutkimuksessa esimerkiksi osoitettiin, että peräti 41 % johtavassa asemasssa olevista golfia harrastavista naisista kertoi tunteneensa itsensä syrjityksi golfkentällä.
Pakkokiintiöillä asiaa tuskin suuremmin edistetään. Mutta esikuvien merkitystä ei pidä unohtaa luottamustoimia kohtaan tunnetun kiinnostuksen herättämisessä. Onkin odotettavissa, että USGA:n puheenjohtajana aloittanut Diana M. Murphy tulee vetämään perässään muitakin naisia näköalapaikoille. Ainakin PGA of American sihteerinä paraikaa toimiva Suzy Whaley on vuoden 2018 alussa nousemassa järjestön ensimmäiseksi naispuoliseksi puheenjohtajaksi. Milloin näemme vastaavaa liikettä tapahtuvan myös Suomessa?
Kuva: Golf on oiva tapa kanavoida naisenergiaa yhteiseen harrastukseen.