Tapiolan Golfkeskus, TAGi, kohoaa maisemasta vieläkin jylhempänä ja massiivisempana kuin osasin kuvien perusteella odottaa. Pihan puolella viimeisteltävää vielä riittää. Kenttämestari Ilkka Kaivosoja onkin parhaillaan jakamassa ohjeita alaisilleen.
Pääovesta sisään astuva kohtaa valoisan ja avaran tilan, jossa caddiemasterin tiski tervehtii tulijaa pitkällä takaseinällä. Väljyyttä molemmin puolin on niin ruokailijoille kuin loikoilijoillekin. Ilmassa on suuren maailman tuntua.
Itse suuntaan välioven kautta portaisiin, jotka vievät alakertaan. Täältä löytyy Golf Centerin myymälä ja driving rangen puoleisesta päädystä tilat välineiden räätälöintiin.
Piltz ei jaksa ymmärtää, miksi draiverista ollaan valmiita maksamaan useita satoja euroja, kun taas putteria hankittaessa satakin euroa on monille liikaa.
Yhdessä studioista Mika Piltz vastailee kolmen aktiiviharrastajan välineitä koskeviin kysymyksiin. Seinä selän takana on auki avaraan maisemaan. Lyöntimatoilta voi lyödä palloja rauhassa kaukaisuuteen huonollakin säällä.
Keskustelu aaltoilee puttereista palloihin. Piltz tuo rauhallisesti ja vakuuttavasti esiin omat näkemyksensä. Muistuttaa esimerkiksi siitä, että palloista puhuttaessa tärkeintä on löytää omaan pelin hyvin istuva pallo ja välttyä kiusaukselta vaihtaa palloa vähän väliä. Vain samalla pallolle säännöllisesti pelatessa omien lyöntien mitat voi vakioida ja tärkeän tuntuman reiän lähellä säilyttää.
Kun hetkeä myöhemmin istumme kahvilla, Piltz kiittelee modernin teknologian opettavalle ammattilaiselle avaamia mahdollisuuksia.
”HD-videoiden ja Trackmanien kaltaiset työkalut ovat tuoneet golfopetuksen uuteen aikaan. Se mahdollistaa sen, että asiakkaatkin saavat enemmän kuin ennen niin halutessaan.”
Ja haluavathan he. Välineiden fittauksesta, yksilöllisestä räätälöinnistä, esimerkiksi on tullut yhä suositumpaa. Ikävä kyllä räätälöitävänä on useimmiten ainoastaan draiveri.
”Kaipa draiveri on se maila, joka antaa pelaajille voimakkaimmat väristykset. Itse toivoisin, että nykyistä useampi ymmärtäisi myös puttereiden ja wedge-arsenaalin fittauksen tärkeyden. Putteria esimerkiksi käytetään kierroksella tyypillisesti yli kolmekymmentä kertaa, draiveria sen sijaan usein vain muutama kerta.”
Piltz ei jaksa ymmärtää, miksi draiverista ollaan valmiita maksamaan useita satoja euroja, kun taas putteria hankittaessa satakin euroa on monille liikaa.
”Putterit valittiin ennen useimmiten puhtaasti ulkonäön ja ensituntuman perusteella. Nyt meillä olisi tarjota asiakkaille huomattavan paljon tietoa siitä, millaisella putterilla on suurin todennäköisyys saada omasta puttitekniikasta parhaat ja johdonmukaisimmat tulokset irti.”
Uusien tilojen myötä Piltz kertoo pureutuneensa hieman aiempaa syvällisemmin nimenomaan välinepuoleen. Trackman on tässäkin suuri apu. Perinteisen opetuksen rinnalla Piltzin työajasta yhä isompi osa menee myös erilaisiin golfin ympärille rakennettuihin tapahtumiin. Uusi pelinavaus on viime vuoden lopulla käynnistetty Selänne & Piltz Golf Academy.
Elämä on sellaisella mallilla, että kilpapelaaminenkin on pienen tauon jälkeen alkanut uudestaan kiinnostaa. Piltz on tällä kaudella ehditty nähdä jo Mid Tourilla, ja voittokin on tullut.
Kesän kovin haaste on Vierumäen elokuinen Challenge Tourin osakilpailu, ja katse on jo jonkin aikaa hakeutunut myös Euroopan seniorikiertueen suuntaan. Täysipäiväiseksi pelaavaksi ammattilaiseksi Piltz ei kuitenkaan haikaile.
”Vierumäen kilpailuun lähden ihan tosissani. Haluan pelata hyvin ja olla mukana myös viikonloppukierroksilla.”
Espoon Volvo Finnish Openissa vuonna 1994 Piltz ylsi voittoon asti. Sittemmin Challenge Tourin kotikisan voittajana on suomalaisista juhlinut ainoastaan Roope Kakko, joka sattuu nykyisin olemaan yksi Piltzin valmennettavista.