Kun Rion olympialaisten golfkilpailuun on enää viikkoa vaille puoli vuotta aikaa, golfmaailman tärkeimmät vaikuttajat alkavat jo tuntea onnistumisen painetta.
R&A:ta 16 vuotta luotsannut Peter Dawson on nimellisesti siirtynyt eläkkeelle, mutta International Golf Federationin yhä jatkuva puheenjohtajuus pitää hänet edelleen aktiivisena. Velvoitteita on viime aikoina siunaantunut myös Dubain golftuotteen kehittäjän roolissa.
The Scotsmanille tällä viikolla antamassaan haastattelussa Dawson oli suorasanainen. Golfin on hänen mukaansa tartuttava tilaisuuteen ja laitettava Riossa ”kunnon show” pystyyn. Se on hänen mukaansa tärkeä askel pyrittäessä vakinnuttamaan golfin asema olympiaperheessä.
Dawson muistuttaa, että kansainvälinen golfyhteisö ei ole ainoastaan ollut mukana suorituspaikkaa synnyttämässä. Tärkeällä sijalla on ollut myös suhdetoiminta, jonka avulla golf on pyrkinyt osoittamaan haluavansa olla ”olympiatiimin” mallioppilas.
”Olisi yksi elämäni ylpeimmistä hetkistä päästä mukaan avajaisiin kaikkien fantastisten ruotsalaisten urheilijoiden rinnalla.”
Onnistumisia monilla rintamilla tarvitaan, jotta golfia pelattaisiin olympialaisissa myös Tokion vuoden 2020 kisojen jälkeen.
Dawson ymmärtää hyvin, että golf tarvitsee olympialaisia huomattavasti kipeämmin kuin olympialaiset golfia. Televisionäkyvyys on paras mahdollinen tapa tehdä golfia tunnetuksi sellaisissakin maailmankolkissa, joissa lajilla on toistaiseksi ollut vain vähän jalansijaa. Lajin kasvun kannalta parempaa tilaisuutta ei tule.
Olympiastatus on myös porkkana, jolla esimerkiksi kansallisten olympiakomiteoiden ja muiden kansallisten urheilujärjestöjen kiinnostus golfia kohtaan on mahdollista saada heräämään. Juuri tämä oli se ykkösasia, jota kansalliset golfliitot painottivat, kun olympiahankkeeseen vuonna 2008 toden teolla päätettiin lähteä. Kyse tällä rintamalla on viime kädessä rahasta.
Martin Slumbers, R&A:n nykyinen ykkösmies, on myös kantanut oman kortensa kekoon olympiaodotuksiin liittyen. Hänen mukaansa suurin haaste liittyy siihen, kuinka olympiainnostuksesta saadaan otettua konkreettinen hyöty irti. Lisäksi hän muistuttaa siitä, että on tärkeää yrittää pitää tuota innostuksen liekkiä hengissä. Se ei hänen mielestään ole mikään itsestäänselvyys.
Mitä Dawsonin peräänkuuluttamaan kunnon show’hun tulee, pieni ristiriita on siinä, että varsin moni pelaaja kilpagolfin huipulta on ollut avoimen pettynyt sekä valittuun kilpailumuotoon että mukaan pääsemisen kriteereihin. Moni on liputtanut joukkuekilpailun puolesta, osa olisi puolestaan pelannut mieluummin reikäpeliä lyöntipelin sijasta.
Inbee Park, tuolloinen maailmanlistan ykkönen, kritisoi Women’s British Openin yhteydessä Turnberryssä viime kesänä suorin sanoin sitä, että kaikki maailman parhaat eivät ole mukana.
Asennoituminen olympiagolfiin tuntuu olevan myös sukupolvikysymys. Moni iäkkäämpi pelaaja on sitä mieltä, että olympialaiset eivät milloinkaan tule nousemaan arvostuksessa golfin vakiintuneiden majoreiden rinnalle.
Moni nuori näkee asian toisin. Joukossa on Lydia Kon ja Jordan Spiethin kaltaisia valovoimisia tähtiä. Spieth on maininnut, että mukanaolo olympialaisten avajaisissa on ollut yksi hänen lapsuusvuosiensa unelmista. Nyt se on toteutumassa.
Anna Nordqvist oli äskettäin samoilla linjoilla.
”Olisi yksi elämäni ylpeimmistä hetkistä päästä mukaan avajaisiin kaikkien fantastisten ruotsalaisten urheilijoiden rinnalla.”
Aikataulullisilta ongelmilta ei luonnollisestikaan ole vältytty, kun kauden 2016 kilpailukalentereita on rukattu mahdollistamaan uuden kilpailun mukaantulo. Kesä on ruuhkaisempi kuin koskaan. Kun PGA Championship on jouduttu siirtämään elokuulta heinäkuun lopulle, ohjelmassa on neljä päätapahtumaa kahden kuukauden sisällä kesäkuun U. S. Openista lähtien. PGA Tourilla aloitetaan vielä FedEx Cupin loppuhuipennus pari viikkoa Rion jälkeen, ja syyskuussa pitäisi olla valmis taistelemaan täysin voimin Ryder Cupista.
Ei ihme, että Adam Scottin kaltainen pelaaja sanoo vielä empivänsä omaa osallistumistaan aikataulut sotkeviin olympialaisiin. Tosin kyseeessä voi olla myös oman selustan turvaaminen, sillä viimeaikaisilla esityksillä Scottin olympiapaikka ei ole suinkaan kirkossa kuulutettu.
Miguel Angel Jimenez on samankaltaisessa tilanteessa, vaikka olisi kovasti mielinyt mukaan. Vajaan vuoden takaisessa twitter-viestissään hän hehkutti sitä, kuinka komeaa olisi kulkea olympiakylässä kaikkien urheilijoiden keskellä paksu sikari suussa.
Se ei välttämättä ole sellaista julkisuutta, jota golfjärjestöt lajille Riosta kaipaavat.
Testitapahtuma himmennetyin lyhdyin
Aikataululliset ongelmat ovat heijastuneet myös Rion olympiakentällä järjetettävään testitapahtumaan. Alun perin sellainen oli määrä järjestää jo marraskuun lopulla, mutta kentän rakennustöiden viivästyminen aiheutti siirron tämän vuoden maaliskuulle. Tarkka päivämäärä on maaliskuun 8. päivä.
Tarkoituksena oli alun perin saada mukaan muutamia mies- ja naispuolisia maailmantähtiä. Nopeasti kävi ilmi, että kiertueiden kiintotähdet eivät saaneet tilaisuutta sopimaan aikatauluihinsa. Kukaan ei halunnut lentää ylimääräisiä kilometrejä. Zikaviruksen ympärillä käydyn kohun on helppo uskoa tyrehdyttäneen viimeisenkin innon.
Niinpä testitapahtuma järjestetään yhdeksän brasilialaispelaajan voimin. Yleisöä ei päästetä paikalle. Tarkoituksena on ennen kaikkea testata esimmerkiksi tulospalvelun toimivuutta ja perehdyttää vapaehtoisia kilpailujen aikaiseen toimintaan. Olympialaisten aikana katsojakapasiteeetiksi on ilmoitettu 15 000.
Peter Dawson johtaa International Golf Fedearationin delegaatiota, joka on testitapahtumassa tutustumassa siihen, millaisen haasteen Gil Hansen ja Amy Alcottin kenttä pelaajille heittää.
Testitapahtumaan osallistuvista pelaajista suomalaisille on tuttu lähinnä kansalaisuuttaan jokin aika sitten vaihtanut Miriam Nagl. Muut ovat Lucas Lee, Alexandre Rocha, Rafael Becker, Daniel Stapff, Rafael Barcellos, Victoria Lovelady, Candy Hannemann ja Luciane Lee.
Tällaisiin vähemmän tunnettuihin nimiin esimerkiksi NBC:n joukoissa olympiagolfia kommentoimaan asettuva David Feherty joutuu tutustumaan kilpailujen elokuussa koittaessa. Tämänhetkisen osanottajalistan mukaan miesten kilpailuun pääsee maailmanlistan sijalta 361, naisten kilpailuun maailmanlistan sijalta 482.
Ilahduttavaa on, että Suomi on edelleen kaikella todennäköisyydellä saamasssa mukaan neljä osanottajaa, kaksi miestä ja kaksi naista. Golfin painoarvo sinivalkoisessa kisakoneessa on melkoinen.