Timo Laitiselle valitaan seuraaja Suomen Golfliiton puheenjohtajaksi marraskuun 26. päivänä pidettävässä liittovaltuuston kokouksessa.
Puheenjohtajapeli on jo alkanut. Ja tavalla, jota kotimaisissa golfpiireissä ei aiemmin ole koettu.
Halukkaaksi tehtävään ovat tähän mennessä ilmoittautuneet Golfliiton hallituksen nykyinen varapuheenjohtaja Toni Laakso ja OP-ryhmässä henkilöasiakkaiden vakuutuksista johtajana vastaava Hanna Hartikainen.
Laakso edustaa sisäpiiriä, muutosjohtajaksi itseään luonnehtiva Hartikainen sen sijaan tulee golfkabinettien ulkopuolelta. Asetelma näyttää helposti siltä, että mahdollisessa vaalissa näiden kahden nimen välillä äänestetään joko jatkuvuuden tai muutoksen puolesta.
Näinhän sen ei tarvitse olla. Silti on olemassa riski, että Laakson jo useita vuosia kantama hallitusvastuu koetaan joillakin suunnilla rasitteeksi.
Golftoimiala on elänyt muutoksessa jo pitkään, myös Suomessa. Se on ladannut paineita, jotka ovat ilmenneet muutoshalukkuutena myös toimialan sisällä. Työn alla olevassa Suomen golfin yhteisessä strategiassa noihin paineisiin on jo haettu vastausta, mutta moni käytännön näkökohta odottaa yhä ratkaisuaan.
Asetelma näyttää helposti siltä, että mahdollisessa vaalissa näiden kahden nimen välillä äänestetään joko jatkuvuuden tai muutoksen puolesta.
Helsingin Golfklubin puheenjohtajapeliin nostama Hartikainen on haistanut mahdollisuutensa ja aloittanut oman kampanjointinsa ehdokkuudelle omistetulla facebook-sivulla. Sivun parissa päivässä saamat yli 300 ”tykkäystä” kielivät siitä, että nostetta on.
Riittääkö se?
Asetelmat selkiytyvät tietyssä määrin jo tänään, jolloin Uudenmaan alue pitää kokouksensa. Alue nimeää oman ehdokkaansa puheenjohtajaksi ja keskustelee myös muiden hallitusjäsenten nimistä. Hallituksen rivipaikatkin tuntuvat tässä ajassa kiinnostavan totuttua huomattavasti enemmän, kuten GoGolf muutama päivä sitten kirjoitti.
Golfliiton nimeämä vaalitoimikunta tuo marraskuiseen liittovaltuuston kokoukseen oman ehdotuksensa hallituksen kokoonpanoksi. Toimikuntaa johtaa liiton varapuheenjohtajanakin toiminut Pekka Lindroos ja siinä ovat edustettuina kaikki Golfliiton alueet.
Kokouksessakin voi vielä tapahtua.
”Kuka tahansa valtuutettu voi kokouksessa esittää omaa ehdokastaan”, kertoo Lindroos puhelimessa.
Puheenjohtajakysymystä vaalitoimikunta pohtii siinä vaiheessa, kun kaikki alueet ovat pitäneet kokouksensa.
”On täysin mahdollista, että yhden kandidaatin sijasta toimikunta päätyy esittämään kahta ehdokasta.”
Päätös tehdään sen jälkeen, kun toimikunta on kuullut kaikkia kilpaan mukaan ilmoittautuneita kandidaatteja.
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että valtuuston syyskokouksen yhteydessä saatetaan hyvinkin päästä maistamaan harvinaista herkkua, kilpailevien ehdokkaiden vaalitenttiä. Sellaista ei liiton puheenjohtajaa valittaessa ole Suomessa tiettävästi ennen koettu.
Naisilla tuntuu olevan nostetta golfpiireissä juuri nyt. Elisabeth Spåre vetää puheenjohtajana Suomen golfin strategian ohjausryhmää, jonka yksi tärkeimmistä tehtävistä on hakea yhteistä näkemystä organisoitumisen tavasta ja työnjaosta Golfliiton sekä alan muiden tärkeimpien toimijoiden kesken.