Golfin ammattilaiskiertueet ovat European Tourin ohjaksissa olevalle Keith Pelleylle ennen kaikkea viihdeteollisuutta. Se tarkoittaa pelin paketoimista tavalla, joka saa katsojat viihtymään niin paikan päällä kuin televisioidenkin äärellä – unohtamatta myöskään sosiaalisen median välittämää sisältöä.
Pelley on tuonut jo musiikkia harjoituskentälle ja yrittänyt murtaa jossakin määrin jäykäksi miellettyä pukeutumiskoodia sallimalla pelaajille shortsit harjoituskierroksilla.
Tämän viikon ISPS HANDA World Super 6 on jälleen uusi pelinavaus. European Tourin osakilpailua pelataan 54 reikää perinteiseen tapaan, mutta viimeiselle kierrokselle pääsee mukaan vain 24 parasta. Viimeisen päivän ratkaisut käydään kuuden reiän reikäpeleinä, eräänlaisina pikataipaleina. Häviäjät putoavat pelistä ja finaalissa kohtaa kaksi siihen mennessä voittamatonta.
Lyöntipelivaiheen kahdeksan parasta etenevät suoraan toiselle kierrokselle. Jos peli reikäpelivaiheessa on kuuden reiän jälkeen tasan, ratkaisu tapahtuu pelaamalla tarvittavan monta kertaa 18. reiän griiniä käyttävä 90-metrinen yleisöreikä.
Hiihdon yhteislähdöt ja sprinttikilpailut ovat osoittaneet, että ennakkoluulottomuus uudistaa lajia parhaassa tapauksessa virkistävällä tavalla. Onnistuuko sama myös golfissa?
Pelleyn ajatushautomon uusin tuote on Perthissä nähtävää formaattia vieläkin pitemmälle ponnistava GolfSixes. ”Ensi-ilta” on toukokuussa (6.-7.5.), jolloin 16 maan kaksimiehiset joukkueet kokoontuvat Lontoon liepeille pelaamaan kuusireikäisiä greensome-otteluita.
Ykköstiillä ja useissa muissakin pisteissä kuullaan musiikkia ja käytetään hyväksi pyrotekniikkaa tunnelman kohottamiseksi.
Greensomessa kumpikin pelaaja lyö avauksen. Sen jälkeen peliä jatketaan valitulla pallolla vuorotellen lyöden.
Kaksipäiväinen tapahtuma polkaistaan liikkeelle neljässä lohkossa. Voitosta on luvassa kolme pistettä ja tasapelistä yksi. Kolmen ottelun jälkeen kunkin lohkon kaksi parasta jatkaa pudotuspelivaiheeseen. Pisteiden ollessa tasan jatkajia haetaan alkusarjan otteluiden reikäkohtaisilla piste-eroilla joukkuelajien maalieron tapaan.
Pudotuspelivaiheessa kuuden reiän jälkeen tasatilanteessa olevat ottelut ratkaistaan Perthin tavoin lyhyellä yleisöreiällä.
Tiiauspaikkojen ja griinien tuntumaan rakennetaan katsomoita ja luvassa on monenlaista markkinahumua. Ykköstiillä ja useissa muissakin pisteissä kuullaan musiikkia ja käytetään hyväksi pyrotekniikkaa tunnelman kohottamiseksi. Pelaajien toivotaan kohtaavan yleisön monin eri tavoin niin kierrosten aikana kuin niiden välissäkin.
Peliryhmillä on mukanaan mikrofonit, mikä auttaa faneja pääsemään mukaan peliin. Sosiaaliseen mediaan syötetään jatkuvasti kentällä tehtyjä pelaajahaastatteluja, POV-kameran kuvaa ja niin edelleen. Kaksisuuntaisuudesta pidetään huolta erilaisin äänestyksin.
Pelley kertoo hakevansa uudistuksilla tartuntapintaa golfin jatkuvan hyvinvoinnin kannalta tärkeään millenniaali-sukupolveen. Formaatissa on kaikuja jalkapallon Champions Leaguesta, minkä lisäksi Pelleyä viehättää ajatus ajatus maa vastaan maa -asetelmasta.
Innostuvatko pelaajat Pelleyn tavoin? Ketkä lähtevät mukaan? Kustakin maasta osallistumisoikeus on European Tourin Race to Dubaissa korkeimmalle sijoittuneella pelaajalla, joka saa vapaasti valita parinsa kiertueen samaa kansallisuutta edustavista jäsenistä.
Liikkeellelähtöä voi hieman haitata se, että PGA Tourin Players Championship pelataan viikkoa myöhemmin. Se tietänee useiden valovoimaisten nimimiesten poissaoloa.