KPMG:n uusin Golf Participation Report for Europe julkistettiin eilen. Raportti on omiaan rauhoittamaan mieliä golftoimialalla.
Keskeinen viesti on se, että maailmantalouden matalapaineesta vuodesta 2008 alkanut laskeva trendi golfissa on nyt taittumassa. Ollaaan siirtymässä vakauden aikaan.
Rekisteröityneiden pelaajien määrä pysyi ennallaan 37 prosentissa raportin kohdemaista, kasvoi 30 prosentissa ja laski enää 33 prosentissa.
Aktiiviharrastajien yhteismääräksi Euroopassa raportti ilmoittaa 4 142 661 rekisteröitynyttä pelaajaa. Kenttiä heidän käytössään on 7 097. Harrastajien osuus kaikista eurooppalaisista on 0,9 %. Naisten osuus on 25 %, juniorien 9 %.
KPMG uskoo, että uuden vakauden taustalla ovat osaltaan lukuisten kansallisten lajiliittojen käynnistämät toimet uusien pelaajien hankkimiseksi ja heidän pitämisekseen lajin parissa. Suomessa käyttöön otettu Pelaaja ensin -kehitystyökalu mainitaan erikseen, samoin Norjassa käynnistetyt toimet korkealla tasoituksella harrastavien entistä paremmaksi sitouttamiseksi.
Myös EGCOA:n, kenttäyhtiöiden eurooppalaisen kattojärjestön, Vision 2020 otetaan ansaitusti esille. Sen kerrotaan kiinnittäneen huomiota ennen kaikkea pelaajakokemukseen panostamiseen sekä pelin sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamiseen.
Suomi nousee näkyvästi esiin muutamissa tilastoissa. Golfin harrastajia on meillä nykyisin noin 2,6 prosenttia koko väestöstä. Se on viidenneksi eniten koko Euroopassa. Pelaajia kenttää kohti on 933, mikä on kolmanneksi korkein luku Ruotsin ja Hollannin jälkeen.
Pelaajien haluttomuus sitoutua jonkin golfyhteisön jäseneksi on suuntaus, joka Suomen ohella koettelee myös Ison-Britannian, Irlannin ja Ranskan kaltaisia golfmaita. Raportin mukaan yhä useampi kilpailuihin osallistumaton harrastaja tyytyy näillä suunnilla green fee -pelaamiseen eikä ole kiinnostunut perinteisestä jäsenyydestä jossakin golfseurassa.