Työharjoittelija.
Se oli sana, jolla Bryson DeChambeau luonnehti itseään toimittajille viime viikolla European Tourin Abu Dhabin osakilpailun yhteydessä.
Harjoittelu sujui ammattilaiskentille tänä vuonna tähtäävältä amatööriltä mallikkaasti. Ensimmäisen kierroksen jälkeen DeChambeau johti kilpailua 64 lyönnin kierroksellaan. Vuoden 2014 MM-kisoissa pelattu 61 oli jo osoittanut hänen pystyvän pitämään pari’ia hyvänä päivänä pilkkanaan.
22-vuotias yhdysvaltalainen on tehnyt vaikutuksen golfpiireihin niin persoonallaan, käyttäytymisellään, svingillään kuin mailoillaankin. Hän on älykkään sanavalmis, pukeutumisessaan lajin parhaita perinteitä kunnioittava ja ennen kaikkea omaa tietään rohkeasti kulkeva nuorukainen.
DeChambeau suhtautuu tekemisiinsä kentällä ja sen ulkopuolella harvinaisen analyyttisesti.
Tuo tie on vienyt jo NCAA Championshipin henkilökohtaiseen mestaruuteen, college golfin himoituimpaan saavutukseen. Sen lisäksi DeChambeau pelasi kesällä U.S. Amateurin voittajaksi. Hän on molempien kilpailujen hallitseva mestari. Samaan ovat häntä ennen yltäneet vain Jack Nicklaus, Phil Mickelson, Tiger Woods ja Ryan Moore.
Marraskuisessa Australian Mastersissa DeChambeau oli jo lähellä voittaa kilpailun sen historian ensimmäisenä amatöörinä. Lopulta hän jakoi toista sijaa.
DeChambeau suhtautuu tekemisiinsä kentällä ja sen ulkopuolella harvinaisen analyyttisesti. Kiinnostus tämän maailman lainalaisuuksiin näkyy myös hänen yliopisto-opintojensa pääaineessa, joka on fysiikka.
Vuonna 2011 DeChambeau ryhtyi pohtimaan omaa golfsvingiään juuri fysiikan ja mekaniikan lakien kautta. Olisiko kaikki mahdollista tehdä tavalla, joka laittaisi mutkat suoriksi?
Nuorukainen päätti kokeilla pelaamista rautasetillä, jonka mailat ovat keskenään saman pituisia, joiden kaikki varret ovat samanlaisia ja lavat saman painoisia. Pituus valittiin rautaseiskan ehdoilla ja nostokulmat porrastettiin neljän ja viiden asteen välein. Näin mailojen välille tuli noin kymmenen metrin ero lyöntien kantamassa.
Tämän ratkaisun teki tarkoituksenmukaiseksi DeChambeaun pyrkimys niin sanottuun one plane swingiin. Kun DeChambeau lyö, maila kulkee poikkeuksellisesti samalla tasolla alkuasennosta backsvingin huipulle ja takaisin.
Tuloksena on svingi ja lyöntiasento, joka säilyy samana rautamailasta toiseen. Se toteuttaa johdonmukaisesti periaatetta siitä, että yksinkertainen on kaunista. Lisäksi mahdollisiin svingiongelmiin on helppo päästä käsiksi, mikä mahdollistaa virheiden nopean oikaisemisen.
Samainen one plane -tekniikka, perinteisellä rautasetillä, tuli aikoinaan tunnetuksi legendaarisen ja enimmäkseen Kanadan kiertueella viihtyneen Moe Normanin yksilöllisestä tyylistä. Hänelle avainajatuksia olivat ”vertical drop” ja ”horizontal tug”.
Originelli, ujo ja Coca Colaa pullokaupalla päivittäin nauttinut kanadalainen opittiin tuntemaan yhtenä kaikkien aikojen varmimmista pallonlyöjistä. Monen mielestä hän oli ykkönen, esimerkiksi Sam Sneadin. Tiger Woodsin mukaan ainoastaan Ben Hogan ja Moe Norman ovat tunteneet läpikotaisin oman svinginsä, ”omistaneet” sen.
Norman pelasi urallaan kolmesti 59 lyönnin kierroksen, viimeksi 62-vuotiaana. 65-vuotiaana hän kertoi missanneensa väylän avauksellaan viimeksi yhdeksän vuotta sitten.
PGA Tourilla Norman pelasi 27 kilpailua ja missasi cutin vain kahdesti. Senior Tourilla hän pelasi viisi kertaa ja selvisi aina jatkoon. Top 5 -sijoituksia tuli yksi ja top 10 -sijoituksia lisäksi kaksi. Kanadan kiertuetta Norman dominoi. Voittoja tuli 55.
DeChambeau amatööriura osoittaa, että Normanin viitoittamaa tietä on muidenkin mahdollista kulkea. Silti se ei ole kaikkia varten, ja sen DeChambeau on ensimmäisenä itse valmis tunnustamaan. Hänen mukaansa pelaajan on rakennettava oma teknikkkansa aina omien edellytystensä ehdoilla.
Yhden tason svingin omaksuminen ei DeChambeaultakaan sujunut ilman kompromisseja. Pian kävi ilmi, että poikkeava alkuasento tuotti ongelmia ranteille, jos mailaan tarttui totunnaisilla tavoilla. Oli opeteltava uudenlainen grippi, joka sekin on läheistä sukua Moe Normanin aikanaan omaksumalle. Varsi ei lepää sormissa, vaan kämmenen pohjalla niin että se kulkee elämänviivaa pitkin.
Millaisia tavoitteita DeChambeau on itselleen asettanut, kyseltiin Dubaissa.
DeChambeau vastasi, että hän ei ole oikeastaan kiinnostunut tavoitteista, päämääräistä. Hänelle matka on tärkeämpi.
Lyöntien pituudesta menestys ei ainakaan tule jäämään kiinni. Jokin aika sitten DeChambeau osallistui college golfin pituuslyöntikilpailuun. Mestaruus irtosi 348 jaardin mittaisella lyönnillä.