Kun seuraa pelaajia kilpailuviikolla lähietäisyydeltä usean päivän ajan, on saavinaan jonkinlaisen käsityksen pelaajien yksilöllisistä piirteistä, tavasta lähestyä golfia pelinä. Pääkiertueillakaan täysiverinen ammattimaisuus ei ole vielä itsestäänselvyys, ja aidon sitoutumisen oppii vähitellen tunnistamaan.
Suomalaisittain asiat alkavat olla hyvällä mallilla. Petteri Nykyn ”talli” on hyvä esimerkki siitä, kuinka suuri merkitys myös pelaajan tueksi huolella rakennetulla tiimillä golfin kaltaisessa poikkeuksellisen kilpaillussa yksilölajissa nykyisin on.
Matilda Castrenin esiintyminen Gant Ladies Openissa oli häikäisevä osoitus sitoutumisen ja lujan tahdon voimasta.
Edessä oli lähes mahdoton tehtävä: 111 pelaajan haastaminen voitokkaasti Solheim Cup -edustuksen mahdollistamiseksi. Suomalaispelaaja ei ollut onnistunut voittamaan LET-osakilpailua 13 vuoteen. Miten se voisi onnistua Castrenilta heti ensimmäisellä yrityksellä? Todennäköisyyksillä punnittuna prosentit eivät varmaankaan olisi nousseet kovin korkeiksi.
Castren nousi päätä muita pitemmäksi viimeisen kierroksen ratkaisuhetkillä. Irtiotto 16. ja 17. reiän birdieillä näytti suorastaan kiusoittelevan helpolta. Varsinkin 17. reiän lähestyminen vajaasta 50 metristä näytti niin kiireettömän tasapainoiselta, että voidaan puhua jo miltei taiteesta. Taktinen kypsyys oli käynyt ilmi jo edellispäivän birdieen johtaneesta välilyönnistä 16. reiällä.
Monet golfmediat maailmalla ovat panneet merkille Castrenin suorituksen. Golf Digest oli sanut Solheim Cup -joukkueen kapteenilta Catriona Matthew’lta jo kommentin, jossa kapteeni kertoi suorasanaisesti haluavansa Castrenin ehdottomasti joukkueeseensa. Se oli monille jo itsestäänselvyys Castrenin viimeaikaisten esitysten valossa. Voitto ja kakkostila LPGA Tourilla ja nyt voitto LETillä. Yksikään kapteeni ei jättäisi Euroopan tämän hetken kenties ”kuuminta” pelaajaa rannalle.
Ketkä muut jäivät mieleen? Thaimaan 18-vuotias Atthaya Thitikul ilman muuta. Tuttuja aineksia eteläkorealaisten, japanilaisten ja thaimaalaisten tähtien pelistä. Voitto oli taas lähellä. Ilman viimeisen kierroksen lyhyitä missejä 7. ja 9. reiällä päivä olisi voinut saada toisenlaisen sävyn.
Castrenia olin päässyt seuraamaan TV-lähetyksissä, mutta Kiira Riihijärvi oli minulle täysin uusi tuttavuus. Lyhyt keskustelu driving rangella ja esitykset kentällä varsinkin päätöskierroksella tekivät vaikutuksen. Kypsää tekemistä heti ammattilaisdebyytissä, ja kaikki ainekset vielä pykälää korkeammalle. Ei ihme, että voittoja tuli amatöörinä roppakaupalla.
Suurimmat sympatiapisteet annoin Intian 20-vuotiaalle Diksha Dagarille. Takana on jo yksi henkilökohtainen voitto, ja Turkuun Dagar saapui Aramco Team Seriesin voittajajoukkueen jäsenenä.
Taitavaa ja viisasta peliä vasurilta, jonka henkisenä tukena viikolla oli caddienä toiminut oma isä. Kaksikon yhteispeliä kentällä oli suurenmoista seurata läpi kilpailun. Oli helppo aistia molemminpuolinen arvonanto. Hieman tasoitustakin Diksha joutuu antamaan muille synnynnäisen kuulovammansa vuoksi.
”Tulee tekemään hyvän uran kiertueella”, olin kuulevinani Petteri Nykyn myötäilevän, kun ilmaisin kiinnostukseni intialaisen esityksiin.