Nate Silverin blogina käynnistyneellä, New York Timesin siipien suojissa jonkin aikaa toimineella ja sittemmin ESPN-perheeseen omitulla FiveThirtyEight-sivustolla on hyvä vierailla aina silloin tällöin. Kyseessä on yksi virkeimmistä analyysiin ja laadukkaaseen datajournalismiin pyrkivistä verkkosivustoista. Niinpä Silverin yhä päätoimittama julkaisu saikin tänä vuonna ”Data Journalism Website of the Year” -palkinnon.
Aihepiirit ulottuvat politiikasta talouden ja kulttuurin kautta urheiluun, satunnaisesti myös golfiin.
Golf oli elokuun alussa mukana julkaisun järjestämässä kyselyssä, jossa sosiaalisen median käyttäjät saivat valita itselleen mieluisamman vaihtoehdon kahdesta satunnaisesti vastakkain asetetusta olympialajista. ”Taistelupareja” oli runsaat 55 000 ja jokainen laji oli edustettuna vähintään 900 kertaa.
Kuinka golf pärjäsi?
Rytminen voimistelu ylsi pykälää korkeammalle, mutta muodostelmauinnin golf onnistui niukasti pitämään takanaan.
Tulokset eivät ole kovin mairittelevia. Jos kyseessä olisi kunnollinen tutkimus tällaisen kieli poskessa tehdyn kyselyn sijasta, tuloksista kannattaisi olla jopa huolissaan.
Selväksi käy, että golfpiirien usko golfin itsestäänselvään paikkaan olympialaisissa on vähintäänkin kyseenalainen.
33 mukaan otetun lajin tai lajiryppään joukossa golf sijoittui kolmanneksi viimeiseksi. Rytminen voimistelu ylsi pykälää korkeammalle, mutta muodostelmauinnin golf onnistui niukasti pitämään takanaan. Hännänhuipuksi jäi ratsastus.
Tulosten painoarvoa punnittaessa on hyvä muistaa, että sosiaalisen median käyttäjät ovat keski-iältään golfin ydinharrastajakuntaa nuorempia. Myöskään turhautumista monien valovoimaisten miesammattilaisten poisjääntiin ei voi sulkea pois.
Olisivatko tulokset olleet merkittävästi erilaisia kisojen jälkeen? Toivoa sopii, että ainakin osaa lajiin liittyvistä ennakkoluuloista ja asenteista onnistuttiin lieventämään.