Monen golfarin unelmana on juhlia pyöreitä vuosia St Andrewsin kentällä.
Tänään 30 vuotta täyttävältä Janne Kaskelta se onnistuu. Kenttä on tosin Kiinassa, jossa käynnistyy PGA Tour Chinan kauden ensimmäinen osakilpailu, Henan Open.
Kaske pelasi tammikuussa itselleen osallistumisoikeuden kiertueelle pian menestyksellisten Asian Tourin karsintojen jälkeen. Loppukauden ohjelma on rakentumassa näiden kahden kiertueen varaan. Alkukauden Kaske kiersi etupäässä Asian Development Tourilla.
”Nämä Kiinan kilpailut ovat minulle tietyllä lailla täytekisoja Asian Tour -ohjelman rinnalla, mutta totta kai suhtaudun niihin vakavasti”, Kaske sanoo. ”Viisi parasta saa kauden päätteeksi kortin Web.com Tourille ja viisi seuraavaa paikan karsintafinaaliin.”
Järjestelyissä on kolmostasollakin Kasken mukaan PGA Tourin laatuleima.
”Täällä on ison maailman meininki. Järjestelyt ja puitteet ovat askel ylöspäin esimerkiksi Challenge Touriin verrattuna.”
Teini-ikäisenä lyönti- ja reikäpelin Suomen mestariksi pelannut Virvikin kasvatti on kulkenut pitkän tien amatööristä ammattilaiseksi.
Kiertueella pelataan viisi kilpailua tiiviiseen tahtiin kesäkuun loppuun mennessä. Loppukauden ohjelmaa ei vielä ole julkistettu, mutta Kasken mukaan kilpailuja on kaudella yhteensä tusinan verran.
Entäpä Asian Tour, kauden päätavoite?
Valtaosa tähänastisista kilpailuista on ollut muiden kiertueiden kanssa järjestettyjä yhteiskilpailuja. Kasken karsinnoista saama kategoria ei ole riittänyt mukaan pääsemiseen. Takana on vasta yksi kilpailu, josta tulokseksi tuli lupaavasti 24. sija.
Loppukaudella pelimahdollisuuksia tulee paljon lisää. Kaske uskoo voivansa pelata 10–11 kiertueen runko-ohjelmaan lukeutuvaa niin sanottua full field -kisaa.
Pääkiertueella pelaaminen tuo vähintäänkin mukanaan arvokasta kokemusta. Muutamalla täysosumalla palkintona voi lisäksi olla paikka kiertueen Order of Meritin top 60:ssä, joka tietäisi täyttä pelioikeutta seuraavalle kaudelle.
Teini-ikäisenä lyönti- ja reikäpelin Suomen mestariksi pelannut Virvikin kasvatti on kulkenut pitkän tien amatööristä ammattilaiseksi ja Porvoosta Aasian maisemiin.
Golfmailan Kaske sanoo ottaneensa ensimmäisen kerran käteensä 6–7 vuoden iässä. Green card tuli suoritettua 8-vuotiaana. 12-vuotiaana mielessä alkoi elää unelma ammattilaisuudesta.
”Kun pääsi pelaamaan ensimmäisiä kansallisia juniorikilpailuja, näki nopeasti missä mennään. Siitä se lähti.”
Vuonna 2009 Kaske oli Suomen ykkösamatööri ja maailmanlistalla sijalla 41. College-ympyrätkin oli käyty haistelemassa. Oli ammattilaisuuden aika.
Uran aukeaminen on vaatinut pitkäjänteisyyttä, ja omia valintoja.
”Ensimmäisen ammattilaiskauteni pelasin Nordic Leaguea. Se ei missään vaiheessa tuntunut omalta. Kun kylmä tuuli puhalsi Tanskan nummilla, päätin siirtää katseen muualle.”
Kaske muutti Lontooseen ja pelasi sieltä käsin kolmostason kiertueita Saksassa ja Englannissa.
Aasiakin oli käväissyt mielessä jo ammattilaisuraa käynnistettäessä. Yritys Asian Tourille ei kuitenkaan vielä onnistunut.
Uusi mahdollisuus tuli 2014, kun Aasian hyvin tunteva liikemies Juha Ritvala järjesti viidelle suomalaiselle mahdollisuuden valmistautua huolella Asian Tourin karsintoihin. Vieläkään ei tärpännyt, mutta Kaske päätti viipyä maisemissa vielä jonkin aikaa ja kokeilla kynsiään kakkoskiertueella.
Palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Kaksi voittoakin tuli, ja rutkasti lisää itseluottamusta.
”Itseluottamusta taisi keväällä olla välillä jopa liikaa. Riskinotto huippusijoituksia tavoitellessa kostautui tavalla, joka vähän kaduttaakin.”
”Itseluottamus kasvaa väkisin, kun pelaa voitosta eikä tarvitse jännittää cutista selviämistä. Oppii nälkäisenä katsomaan, missä kärki menee sen sijaan että pelkäisi takaa tulevia. Tosin itseluottamusta taisi keväällä olla välillä jopa liikaa. Riskinotto huippusijoituksia tavoitellessa kostautui tavalla, joka vähän kaduttaakin.”
Toinen selittävä tekijä viime aikojen tasaisille esityksille on mahdollisuus ympärivuotiseen harjoitteluun ja pelaamiseen nurmella.
”Pelaamaan oppii pelaamalla. Ehkä klisee, mutta pitää kyllä paikkansa.”
Oman tekniikkansa Janne sanoo tuntevansa varsin hyvin.
”Olen aina halunnut olla tietoinen siitä, mitä svingissä tapahtuu.”
Tarvittaessa apuaan antaa Tapio Santala, jonka kanssa valmennusyhteistyötä on tehty jo 15–16 vuoden ajan.
”Viimeksi Suomessa ollessani hioimme Tapsan kanssa lähipeliä kuntoon”, Kaske kertoo.
”Alle sadasta metristä kaikki voisi pelissäni kulkea paremmin. Suurimmat ongelmat ovat griinin tuntumassa. Pallo pitäisi saada yhdellä putilla reikään huomattavasti useammin. Onneksi minulla on huonetoverina Teemu Putkonen, Suomen paras lähipelaaja. Olisi pitänyt uskoa hänen vinkkejään jo kauan sitten.”
Omista vahvuuksistaan Kaskella on selkeä käsitys.
”Peli perustuu aika pitkälti draiveihin. Lyön avaukset suhteellisen pitkälle ja tarkasti. Noista asemista pitäisi pystyä säännöllisesti tekemään parempaa tulosta.”
Millainen on ammattilaisen suhde omiin välineisiin? Onko Kaske yhtä kiinnostunut mailojensa ominaisuuksista kuin lempikitaroidensa yksityiskohdista ja niiden hiomisesta?
”En todellakaan. Olen oppinut hyväksymään sen, että esitykset ovat kiinni miehestä, eivät välineistä. Toki perusasiat on katsottu huolella kuntoon. Mutta jos lähden vaikkapa etsimään uutta draiveria, kokeilen muutamaa erilaista vartta ja otan mukaan mailan, joka tuntuu toimivan. Lopullinen testaus tapahtuu sitten varsinaisilla pelikierroksilla.”
Henan Openin tulospalvelu, Kasken lisäksi mukana Teemu Putkonen.
Myös kitara toimii Janne Kasken käsissä hyvin. Totea vaikka itse: