Kun on seurannut läheltä ja ollut osa golfmediaa jo 30 vuoden ajan, luulee helposti tuntevansa golfmaailman kartan. Valkeita alueita tulee kuitenkin edelleen toistuvasti vastaan.
Niin kuin vaikkapa ammattilaispelaajien uran rakentamisen palapeli tai golfkilpailun järjestämisen kiemurat.
Kun on saanut olla mukana Vierumäki Finnish Challengen järjestelyissä, moni asia on kirkastunut. Kunnioitus vastoinkäymisistä huolimatta eteenpäin ponnistelevia pelaajia kohtaan on kasvanut, samoin taloudellisten riskien kantajia kohtaan.
Golfin taloudellisiinkin kytköksiin on tullut uutta näkökulmaa. Uskon tietäväni urheilusponsoroinnista huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin.
Kiertueiden kategoriajärjestelmä on myös paljastunut varsin kimurantiksi. Pelaajillakin on yllätyksekseni usein vaikeuksia oman kausiohjelmansa rakentamisessa, selkeän ennakkosuunnitelman tekemisessä. Pettymyksiä tulee, mutta niiden vastapainoksi myös iloisia yllätyksiä. Ja jokainen voi tietysti olla oman onnensa seppä sijoittumalla riittävän korkealle.
Villien korttien maailmakin on alkanut hahmottua, vaikka kulttuurisia eroja eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa tuntuu yhä olevan. Meriitit eivät aina riitä, kun raha puhuu.
Schwab kuuluu siihen pelaajatyyppiin, joka pystyy saamaan oman pelin aineksista mahdollisimman paljon irti.
Mikäli mahdollista, amatööriyden ja ammattilaisuuden välinen veteen piirretty viiva on tullut entistäkin hämärämmäksi. Esimerkiksi Jon Rahmin läpilyönti oli helposti ennakoitavissa. Näytöt amatöörinä ammattilaisten rinnalla olivat vakuuttavia.
Rahmin lailla amatöörinä college-uran loppuun asti viihtynyt Itävallan Matthias Schwab on ensi viikon Vierumäki Finnish Challengen mielenkiintoisia vieraita. Mielenkiintoinen siksi, että alkukesästä ammattilaiseksi siirtynyt 22-vuotias nuorukainen ehti jo amatööriaikanaan tehdä tuttavuutta niin PGA Touriin kuin European Touriinkiin. Villeillä korteilla tietysti. Tietä oli alkuun siloittamassa vuoden 2012 Amateur Championshipin finaalipaikka. Selkävaivat pakottivat kuitenkin pian lähes vuoden mittaiselle tauolle.
Onko enteellistä, että Schwab jahkoi Jon Rahmin kanssa NCAA Championshipin kolmannen tilan kaksi vuotta sitten? Myös tänä keväänä Schwab oli mukana taistelemassa voitosta viimeiselle kierrokselle asti.
Challenge Tourilla Schwab jakoi Oliver Lindellin kanssa seitsemättä sijaa parisen viikkoa sitten. European Tourilla paras sijoitus tältä kaudelta on jaettu 43. tila.
Schwabia pidetään ikäisekseen harvinaisen kypsänä pelaajana ja ihmisenä.
”Hän on herrasmies, joka kunnioittaa peliä”, on Vanderbiltin yliopistossa Schwabia valmentanut Scott Limbaugh kehunut.
Seurasin itse televisiosta NCAA Championshipin finaalia ja saatoin todeta, että amatöörien maailmanlistan sijalta neljä jättänyt Schwab kuuluu siihen pelaajatyyppiin, joka pystyy saamaan oman pelin aineksista mahdollisimman paljon irti. Menestysreseptinä on pallon toimittaminen oikeisiin paikkoihin ja kärsivällinen iskupaikkojen odottaminen. Kannattaa ottaa opiksi.
Olisiko kyse samanlaisesta kylmäverisyydestä, joka aikoinaan teki isästä olympiaedustajan ratakelkkailussa?
Schwabiakaan ei Vierumäellä nähtäisi ilman villiä korttia. Sellaisen Schwabille on järjestänyt kiertueen johtaja Alain de Soultrait.
Kirjoittaja on Vierumäki Finnish Challengen tiedottaja.