Kilpagolfia seuraavat törmäävät säännöllisesti mainintoihin niin sanotuista villeistä korteista. Termi jo itsessään antaa ymmärtää, että kysymys on järjestelyistä, joiden turvin pelaajat voi osallistua ammattilaiskilpailuun ilman varsinaista pelioikeutta tai pelipaikkaan oikeuttavaa kategoriaa kyseisellä kiertueella.
Kovin moni tuskin on vaivannut päätään kysymyksellä siitä, kuinka järjestelmä toimii.
Käytetään esimerkkinä ensi viikon Vierumäki Finnish Challengea.
Promoottorin vastuun itselleen ottanut Vierumäki on saanut hallittavakseen 50 ”kortin” kansallisen kiintiön. Niitä promoottori voi käyttää toisaalta oman kilpailun pelaajavalintoihin ja toisaalta avaamaan pelimahdollisuuksia kiertueen muihin osakilpailuihin. Vierumäen tapauksessa 23 korttia meni kotikilpailuun, 27 varattiin muihin.
Yhteistyötä on luonnollisesti tehty myös Suomen Golfliiton ja ammattilaisten etujärjestön Suomen PGA:n kanssa. Jo keväällä rakennettiin yhteistuumin kategoriat villien korttien jaon perusteiksi.
Kun kategorioita silmäilee, käy nopeasti ilmi, että joukossa on sekä porkkanoita, palkintoja pitkäjänteisestä työstä, mahdollisuuksia arvokkaan kokemuksen hankkimiseen että eväitä kilpailun markkinoinnilliseen yhteistyöhön.
Mikael Salminen esimerkiksi ansaitsi paikkansa Vierumäen kilpailussa tämän vuoden PGA-mestarina, nuorempi veli Tuomas Finnish Tourin viime kauden ranking-ykkösenä. Peter Erofejeff ja Joonas Granberg ovat mukana Finnish Tourin alkukauden hyvien esitystensä ansiosta.
Villit kortit antavat mahdollisuuden oman unelman ruokkimiseen, parhaassa tapauksessa urheilulle omistautumiseen ja itsensä toteuttamiseen kilpailun kautta.
Suomen Golfliitto on käyttänyt viisi villiä korttia antaakseen viidelle miesten valmennusryhmään kuuluvalle amatöörille mahdollisuuden tutustua kiertueiden tunnelmaan.
Oliver Lindell on ansainnut paikkansa sekä SM-lyöntipelin voittajana että maailmanlistasijoituksensa perusteella. Maailmanlistasijoitus avasi oven kilpailuun puolestaan Janne Kaskelle ja haastajakiertueen kotikisoissa aiemmin hyvin viihtyneelle Erik Myllymäelle. Kristian Kulokorvelle riittivät näytöksi Challenge Tourilla tällä kaudella hankitut pisteet.
Kalle Samooja, Antti Ahokas ja Lauri Ruuska ovat esimerkkejä pelaajista, jotka ovat mukana promoottori Jan Ruohon kutsumina. Kolmikolle on lisäksi annettu mahdollisuus osallistua joukkoon muita Challenge Tourin osakilpailuja. Kaikki pelavat parhaillaan Ruotsin Swedish Challengea, jossa mukana villillä kortilla on myös Niclas Hellberg. Hellberg nähdään myös Vierumäellä samoin kuin villin kortin kalkkiviivoilla saaneet Miro Veijalainen, Peter Puhakka ja Teemu Putkonen.
Kaikille edellä mainituille villit kortit antavat mahdollisuuden oman unelman ruokkimiseen, parhaassa tapauksessa urheilulle omistautumiseen ja itsensä toteuttamiseen kilpailun kautta. Mikä voisi olla sen arvokkaampaa?
Onko villin korttien palapeli rakennettu oikein? Keskustelua Vieumäen kilpailun ympärillä on käyty varsinkin, koska Juuso Ilkan ja Juha Ruposen tapauksessa kutsun perusteena ovat muut kuin puhtaasti pelilliset syyt. Ratkaisua arvostelleiden on hyvä muistaa, että kilpailun kokonaisuuden kannalta myös markkinoinnilliset näkökohdat painavat vaakakupissa silloin kun taloudellista riskiä on lähdetty kantamaan.
Kuva: Muun muassa Lauri Ruuska, Mika Piltz, Juuso Ilkka ja Oliver Lindell nähdään Vierumäellä villien korttien turvin.
Kirjoittaja on Vierumäki Finnish Challengen tiedottaja