Huuhaan ja merkityksellisen välinen raja on usein epäselvä. Meille syötetään vähän väliä totuuksia, jotka pienen tovin kuluttua osoittautuvatkin heppoisin perustein tehdyiksi johtopäätöksiksi.
Siksi epäilys nosti vahvasti päätään, kun Yhdysvaltain Golf Digestin otsikko totesi elokuussa ykskantaan: ”Coffee helps shave strokes off golf score” – Kahvi auttaa karsimaan lyöntejä tuloksesta.
Reuters oli jo aiemmin avannut pelin: ”Kofeiini saattaa nipistää muutaman lyönnin golftuloksesta.”
Golf.com-nettisivusto oli samoilla varovaisemmilla linjoilla: ”Raportin mukaan kahvi voi vaikuttaa myönteisesti golfsuoritukseen.”
Millaisesta raportista oli kyse? Ja millaista näyttöä noiden otsikoiden tueksi oli tarjolla?
Keskimääräinen tulos kofeiinia nauttineilla oli 76,9 eli kaksi ja puoli lyöntiä parempi kuin verrokkiryhmän 79,4.
Tutkimustulokset olivat raportista, joka oli ilmestynyt Medicine & Science in Sports and Exercise -julkaisussa. Kyseessä on vertaisarvioitu julkaisu, johon kirjallisuudessa suhteellisen säännöllisesti viitataan. Kyseisen artikkelin kirjoittajat puolestaan löytyvät aivan kunniallisen Auburnin yliopiston piiristä.
Pullat ovat siis kohtuullisen hyvin uunissa tähän asti.
Kriittinen lukija nostaa kuitenkin kulmakarvojaan, kun saa raportin tiivistelmän silmiinsä. Tutkimuksen kohderyhmä, kaksitoista tasoituksella 3–10 pelaavaa miespuolista golfaria, vaikuttaa auttamattomasti liian pieneltä luotettavien tulosten saamiseen. Samaa voi sanoa tutkimusmielessä pelattujen kierrosten määrästä.
Kaikesta huolimatta katsaus tutkimusprosessiin ja sen tuloksiin on paikallaan.
Järjestely oli varsin yksinkertainen. Tutkimusryhmän jäsenet pelasivat peräkkäisinä päivinä kierroksen golfia, yhteensä 36 reikää. Ennen kierrosta osa sattumanvaraisesti valituista tutkimusryhmän jäsenistä nielaisi kofeiinitabletin, osa lumetabletin. 155 milligramman kofeiiniannos vastasi noin yhden keskikokoisen kahvikupin nauttimista. Yhdeksän reiän jälkeen sama toistettiin. Ennen ja jälkeen kierroksen pelaajat vastasivat lisäksi kyselyyn, jossa he kuvasivat tuntemuksiaan muun muassa omasta energia- ja tarkkaavaisuustasostaan.
Tulokset osoittivat johdonmukaisesti kofeiinin parantaneen suorituskykyä. Keskimääräinen tulos kofeiinia nauttineilla oli 76,9 eli kaksi ja puoli lyöntiä parempi kuin verrokkiryhmän 79,4. Griiniosumiakin oli enemmän, noin kaksi kierrosta kohti. Entä draivit? Ne olivat luonnollisesti kuusi metriä pitempiä. Kofeiinia nauttineet myös tunsivat itsensä energisemmiksi ja vähemmän uupuneiksi kuin ilman kahvinkorviketta sinnitelleet.
Tutkijoiden johtopäätös on selvä. Heidän mukaansa kohtuullisen kofeiiniannoksen nauttiminen ennen kierrosta ja sen aikana parantaa golfissa vaadittavaa suorituskykyä sekä vähentää taitavien pelaajien väsymyksen tunnetta.
Mitä tästä kaikesta tulisi ajatella? Onko kyseessä huuhaa vai vakavasti otettava tutkimus?
Tekisi mieli uskoa, että jotain siltä väliltä. Kevyellä kädellä toteutettu tutkimus ei kuitenkaan millään tavoin pääse pureutumaan vaikkapa yksilöllisiin eroihin tutkimushenkilöiden ruoansulatuksessa tai esimerkiksi vuorokaudenajan mahdolliseen vaikutukseen. Aineisto on myös auttamattomasti liian pieni herättääkseen varauksetonta luottamusta. Sattumanvaraisuudelle on jätetty liikaa elintilaa.
On ilmeistä että kupillisen nauttiminen ennen kierrosta ei ole ainakaan pahitteeksi.
Puolustukseksi on sanottava, että useat kymmenet kofeiinin ja urheilusuoritusten välistä suhdetta tarkastelleet tutkimukset ovat jo aiemmin osoittaneet kofeiinin auttavan urheilijoita harjoittelemaan kovempaa ja pitempään. Valtaosa tutkimuksista päätyy siihen, että kofeiini parantaa suorituskykyä ja saa ponnistelun tuntumaan helpommalta kuin ilman kofeiinia. Kaiken lisäksi kofeiinin, jota kahvin lisäksi saa monista urheilujuomista, on todettu stimuloivan aivoja ja terävöittävän ajatustenjuoksua.
Auburnin yliopiston tulokset ovat linjassa aiempien tulosten kanssa. Silti olisi naiivia uskotella, että löydös kahdella ja puolella lyönnillä parantuneista kierrostuloksista koskisi kaikkia single-tasoituksella pelaavia, aloittelijoista puhumattakaan.
Jos oma vatsa sietää hyvin kahvia ja jos kofeiini ei aiheuta esimerkiksi sydämentykytystä, on ilmeistä että kupillisen nauttiminen ennen kierrosta ei ole ainakaan pahitteeksi.
Jos tulokset eivät parane, voi aina ryhtyä pohtimaan sitä, olisiko kahvikupillisen sijasta pitänyt nauttia pelkkää kofeiinia. Kyseessähän ei ole aivan sama asia, koska kahvissa on huomattavan paljon muitakin ainesosia.
Ja kun ennätyksiä toden teolla lähdetään rikkomaan, kannattaa saman tien vaihdattaa mailoihin uudet gripit. Joidenkin tutkimusten mukaan tuloksesta putoaa tällä keinolla vielä jopa neljä lyöntiä lisää…