Golfpelillä on pitkä ja värikäs historia. Inhimillistä tartuntapintaa on paljon niin harrastuksen sosiaalisten piirteiden kehkeytymisessä kuin kilpagolfin maailmassakin.
Historiallisia vaiheita valottava esineistö, vanhat valokuvat, piirrokset ja kirjallisuus muodostavat rikkaan kokonaisuuden, joka tarjoutuu kuin itsestään kiinnostavan kokoelman perustaksi.
Lajin perinteitä kunnioittavissa museoissa golfin ystävä viihtyy pitkään. Esimerkiksi välineiden monipolvinen historia avautuu aivan uudella tavalla, kun vanhoja palloja ja mailoja pääsee tutkimaan lähietäisyydeltä. Uudet tekniikat maustavat tätä kaikkea vielä visuaalisella ulottuvuudella.
Komeimmat kunnianosoitukset lajille tehdään tällä hetkellä British Golf Museumissa, USGA:n museossa ja World Golf Hall of Famessa. Teemme lähiviikkoina lyhyen visiitin näistä jokaiseen.
Liikkeelle lähdetään kuitenkin Suomesta. Täällä golfmuseohankkeita on viritelty hyvinkin neljännesvuosisadan ajan. Varsinainen kytkimennosto oli jo lähellä Lepaalla reilut kymmenen vuotta sitten. Hanke kuitenkin kariutui, ja tilalle tuli puutarhamuseo.
Palkittuun museoon tutustuminen kuuluu suorastaan jokaisen lajiin intohimoisesti suhtautuvan golfarin yleissivistykseen.
Museo lopulta saatiin, kun Bruno Taajamaa luovutti laajan yksityiskokoelmansa kaikkien golfin ystävien ulottuville. Kotipaikan Kansainvälinen Suomen Golfmuseo sai Hill Side Golf & Country Clubilta.
Esillä on eri aikakausien mailoja ja palloja, golfaiheisia figuureja ja esimerkiksi Royal & Ancient Golf Clubin lahjoittama kapteenintakki. Kirjastokin totta kai löytyy, samoin laaja kokoelma golfaiheisia piirroksia ja valokuvia. Onpa vierailla mahdollisuus tutustua R&A:n tuottamiin lajin legendoja ja Open Championshipin tähtihetkiä esitteleviin videoihin. Ja kaikki tämä ilman pääsymaksua kenttävierailun yhteydessä.
R&A on vahvasti mukana myös St Andrewsissa Old Coursen ykköstiin tuntumassa kadun toisella puolella sijaitsevassa British Golf Museumissa. Täällä tulijaa vasten iskee väkevä tuulahdus golfin läpitunkemaa ilmaa.
Tarinoita ja tietoiskuja tulvillaan olevat huoneet saavat golfin historian heräämään henkiin. Voi suorastaan tuntea, kuinka Allan Robertsonin sormia esimerkiksi on pakottanut, kun hän on paiskinut päivän töitä saadakseen valmiiksi normipäivään kuuluvat 3-4 höyhentäytteistä palloa.
Museossa lähdetään liikkeelle golfin varhaisvaiheista ja kuljetaan orastavan klubikulttuurin kautta kilpakentille. Lopulta kävijä huomaa tehneensä retken golfin noin 600-vuotiseen historiaan.
Erikoisteemoja on useita. Yksi ajankohtaisimmista on omistettu olympiagolfille, yksi lajin maailmanvalloitukselle ja yksi naisten golfille. Ammattilaisuuden monet kasvot tehdään tutuiksi, samoin lajin valovoimaisimmat amatöörit.
Palkittuun museoon tutustuminen kuuluu suorastaan jokaisen lajiin intohimoisesti suhtautuvan golfarin yleissivistykseen. Älä jätä mahdollisuutta käyttämättä silloin, kun matka suuntautuu Kingdom of Fiveen.
Lähempääkin golfmuseoita Suomen rajojen ulkopuolella liikuttaessa löytyy. Landskrona Golfklubb isännöi Svenska Golfmuseetia Skånen rannoilla, ja golfmuseoon voi törmätä myös Tanskassa tai Hollannissa.