Paul McGinleyssä on aimo annos terrieriä. Peräksiantamattomuutta ruokki 19-vuotiaaksi jatkunut ura gaelilaisen jalkapallon pelaajana.
Kuvaan sopii, että irlantilaisesta tuli ensimmäinen eurooppalainen, joka on ollut voittamassa jokaista kolmesta pelaamastaan Ryder Cupista. Ja voitto tuli sittemmin myös kapteenina.
Nyt McGinley on suunnannut tarmonsa irlantilaisen ammattilaisgolfin nostamiseen takaisin parrasvaloihin. Tällä hetkellä Shane Lowry on ainoa irlantilainen golfin maailmanlistan sadan kärkipelaajan joukossa 72. sijallaan. Ja mikä huolestuttavinta, Paul Dunne on ainoa alle 30-vuotias European Tourin pelioikeuden haltija. Jos siis Pohjois-Irlannin Rory McIlroy jätetään pois laskuista.
Amatöörien maailmanlistalla irlantilaisia on sentään kolme, mutta väylä ammattilaisuuteen on viime vuosina osoittautunut kivikkoiseksi.
McGinleyn syyttävä sormi osoittaa yllättävään suuntaan. Hänen mukaansa amatöörien maailmanlista vie nuorten lupaavien amatöörien fokuksen väärään suuntaan. Tavoitteeksi otetaan nousu maailmanlistalla, kun tärkeintä olisi oppia voittamaan kotimaan maaperällä. Padraig Harrington on jo aiemmin puhunut samaisesta epäkohdasta.
Jos pelaajalla ei ole korttia Challenge Tourille, kattavan kilpailuohjelman hinnaksi tulee 15000–20000 puntaa.
Rahastakin on kysymys. Vaikka 12:ta pelaajaa pystyttiin tänäkin vuonna tukemaan yhteensä 94 500 eurolla, tavoitteellinen polku minitoureilta European Tourille vaatii enemmän.
Sitä paitsi moni amatööri siirtyy ammattilaiseksi raakileena. Jatkossa McGinley odottaa rahoituksen piiriin mieliviltä pelaajilta vahvempia näyttöjä.
”Apurahat tullaan jakamaan tulosperusteisesti. Mitä paremmalta pelaajan CV näyttää, sitä todennäköisemmin rahaa on tulossa.”
Varoja tarvittaisiin McGinleyn, Harringtonin, Lowryn ja Irlannin golfliittoa johtavan Pat Finnin mukaan vähintään tuplasti nykyiseen verrattuna. Vasta se takaisi pelaajille riittävän turvaverkon. Siksi iskuryhmä mielisi saada Irlannin suurimmat yritykset mukaan golfin kehittämiseen.
Pat Finnillä on jopa selkokielinen laskukaava ammattilaisuuden vaatimalle hinnalle.
”Jos pelaajalla ei ole korttia Challenge Tourille, kattavan kilpailuohjelman hinnaksi tulee 15000–20000 puntaa. Siihen vielä 10000-15000 euroa päälle kilpailujen vaatimia kuluja.”
Irlannissa asioista, myös rahasta, uskalletaan puhua ääneen. Siihen meillä Suomessa on vielä matkaa. Onneksi esimerkiksi Vierumäki Finnish Challengen kautta käytössä oleville villeille korteille on opittu antamaan arvoa. Samoin sille yhteistyölle, jota Vierumäki on villeihin kortteihin liittyen ammattilaispelaajiemme kanssa tehnyt.
Kirjoittaja on Vierumäki Finnish Challengen tiedottaja.